WAAROM BEWEGING ZO
BELANGRIJK VOOR JE IS?
22 januari 2022
Je leest overal over het belang van bewegen maar waarom is het nou eigenlijk echt zo belangrijk dat we bewegen?
Lichaamsbeweging heeft tal van gunstige effecten. Niet alleen heeft het sociale/mentale voordelen maar ook medische voordelen. Beweging vermindert risicofactoren zoals diabetes, hypertensie en hart- en vaatziekten. Het biedt dus bescherming biedt tegen psychiatrische (depressie) en neurologische aandoeningen (ziekte van Alzheimer).
Medische effecten
Regelmatig bewegen stimuleert de bloedcirculatie, dit heeft op verschillende manieren positieve voordelen voor de hersenfunctie. Neuroplasticiteit leidt tot een toename van de hersen afgeleide neurotrofe factor (BDNF) en andere groeifactoren. Deze factoren verhogen de weerstand tegen hersenbeschadiging en het leervermogen en verbeteren de mentale prestaties.
Bloeddrukverlagend
Sporten brengt je bloeddruk omlaag en de verhouding tussen goede en slechte cholesterol verbetert. Vooral de goede cholesterol (HDL) gaat omhoog, waardoor je lichaam meer cholesterol kan afvoeren. Bewegen heeft een positieve invloed op je gewicht, zo verlaag je de kans op overgewicht en houd je je lichaam fit en gezond.
Mentale effecten
Buiten de positieve medische effecten, heeft sporten ook nog tal van positieve effecten op jouw mentale gezondheid. Zo brengt sporten een sociaal voordeel, als je met anderen in de sportschool bent of door deel te nemen aan groepssporten. Eveneens toont onderzoek aan dat er een directe link is tussen verslavingen en het verlichten ervan door te bewegen. Een aantal keer per week sporten heeft een bewezen positief effect op een psychologische disbalans.
Gelukshormonen
Beweging zorgt ervoor dat er zogenaamde gelukshormonen vrijkomen, zoals endorfine, serotonine en dopamine. Het helpt dus echt als je ergens meezit of strijd voert tegen een verslaving om er even op uit te gaan. Tijdens het bewegen kan je je hoofd leegmaken en het helpt om stress te verminderen. Je voelt je na het sporten vaak fitter en energieker en slaapt beter.
Hoeveel moet je dan bewegen?
Deskundigen van de Gezondheidsraad hebben de volgende richtlijnen geformuleerd:
- Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
- Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over verschillende dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
- Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende oefeningen, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
- Voorkom veel stilzitten.
Belangrijk om te melden is dat dit algemene richtlijnen zijn en het is voor eenieder anders. Heb je een zittend beroep dan is het advies iets meer te bewegen dan dat je de hele dag al druk aan het bewegen bent.
Wil jij na het lezen van dit artikel ook graag meer bewegen maar heb je een duwtje in de goede richting nodig? Laat een van onze coaches jou helpen om meer te gaan bewegen!
Bronnen
* PMID: 27817910
* PMID: 31488729
* De hartstichting