Enorme stijging ziekteverzuim,
wat kunnen we hieraan doen?
20-01-2022
Stijging ziekteverzuim
Het is natuurlijk niet lastig om te raden waar de enorme stijging in het ziekteverzuim in 2022 vandaan komt; Corona. Met het huidige quarantaine beleid en het hoge aantal besmettingen stromen de ziekmeldingen binnen. Iets waar zeker supermarkten enorm veel last van hebben. Maar wat kunnen we hier nou op de lange termijn aan doen?
Waar komt de stijging vandaan?
Belangrijk is om te kijken waar het ziekteverzuim vandaan komt. Werknemers die zich ziek melden omdat ze met COVID-19 besmet zijn is natuurlijk de grootste oorzaak anno 2022. Echter, er is ook een stijging te zien in het aantal mentale problemen, en niet alleen door deze crisis.
Als we kijken naar de periode voor de corona-crisis laten cijfers zien dat in de periode 2013-2019 het ziekteverzuim steeds verder steeg door psychische aandoeningen zoals een burn-out. Daarnaast wordt een groot deel van verzuim veroorzaakt door het bewegingsapparaat; ons lichaam. Al met al dus zowel fysieke als mentale factoren waar we rekening mee moeten houden.
Wat kunnen we doen om deze fysieke en mentale
problemen te beperken?
Uiteraard is het goed om dieper op de problemen in te gaan. Waardoor zit een medewerker niet goed in zijn vel? Eet de medewerker wel gezond, en weet hij/zij überhaupt wat gezond eten inhoudt? Beweegt de medewerker wel regelmatig of wordt hem/haar zo veel werk opgelegd dat daar niet eens tijd voor is? Hoe veel stress ervaart een medewerker? Wellicht vragen we gewoon veel te veel aan onze werknemers. Altijd bereikbaar, altijd volle focus en altijd effectief.
Dit zijn allemaal vragen waar we met een Preventief Medisch Onderzoek antwoord op kunnen geven. Tijdens zo’n onderzoek wordt er een leefstijlvragenlijst afgenomen en wordt er bloedonderzoek gedaan. De werknemer krijgt dan inzicht in zijn eigen gezondheid en tips om deze te verbeteren. Als bedrijf kun je een rapportage opvragen over de gezondheid van jouw bedrijf. Je krijgt dan inzicht in de werkdruk die ervaren wordt, hoe jouw werknemers scoren op het gebied van gezond leven en bewegen maar ook of er bijvoorbeeld veel vitamine tekorten voorkomen. Hier kan je dan gerichte acties op ondernemen.
Mocht dit nodig zijn is het raadzaam om handvatten te bieden voor verbetering, zodat we onszelf op de lange termijn beter kunnen weren tegen infecties maar ook tegen psychische klachten. Soms zijn hele kleine aanpassingen of tips al enorm waardevol.
Gezondheid is ons meest kostbare bezit, laten we daar alsjeblieft spaarzaam mee omgaan!