het belang van eetmomenten
Introductie
Als wij acht keer per dag iets met calorieën tot ons nemen, kost dit ons lijf energie wat liever besteed wordt aan een optimale hersenactiviteit, een rustige spijsvertering en optimaal functionerend immuunsysteem. Idealiter is ’s nachts ons immuunsysteem actief en overdag onze hersenen. Beiden zijn dure systemen, en kosten dus veel energie voor ons lichaam. Als beiden overdag actief zijn, is het cognitief vermogen minder scherp. Denk aan een griepje: jouw hersencapaciteit ligt net als jij, ergens onder jouw dekentje op de bank. Dit is een typisch voorbeeld van overdag een (zeer) actief immuunsysteem plus wakkere hersenen.
Hetzelfde geldt voor ons verteringssysteem: als je de hele dag door snaait, krijgt enerzijds het spijsverteringssysteem geen rust om alles te verteren. Het aanmaken en weer afronden van één maaltijd met alle spijsverteringsenzymen en insulinehuishouding kost ons lijf ongeveer zes uur. Idealiter eet je dus een maaltijd met voldoende gezonde vetten, eiwitten en vezels uit groenten en fruit zodat jouw lijf de komende uren verzadigd is. Met een stukje fruit en boterham met appelstroop is jouw lijf snel klaar omdat koolhydraten sneller verteerd worden dan eiwitten en vetten. Anderzijds gaat er continue energie naar de spijsvertering zoals je darmen. Met als gevolg dat er minder energie overblijft voor – wederom – de hersenen.
Tot slot is het zo dat de bloedsuiker instabiel blijft als je te vaak eet: elke keer als jij iets eet, “duwt” insuline de gegeten glucose vanuit de bloedbaan de cel in. Een goed mechanisme als dit driemaal per dag gebeurd. Echter bij elke dag acht keer, worden op den duur de cellen “resistent” voor insuline: de cellen laten de glucose uit het bloed niet meer in de cel. Op zo’n moment ervaar je klachten als hangry (chagrijnig worden indien te lang niet gegeten), gapen, hoofdpijn, trillerig, een foggy brain (niet meer goed nadenken) of zelfs slaapproblemen als je voor het slapen nog (koolhydraatrijke) snacks consumeert. Jouw lijf dénkt dat er onvoldoende energie in het lijf is, doordat de glucose in jouw bloed blijft in plaats van de cel in kan. Dit is een typische insulineresistentie, ook wel een voorloper van Diabetes Mellitus type 2, ofwel pre-diabetes.
Een insulineresistentie ligt ten grondslag van allerhande laaggradige ontstekingen. Denk aan een pijntje-hier-pijntje-daar, haaruitval, broze nagels, vermoeidheid, laag libido, blessures, hormoondisbalansen, huidaandoeningen als acné of vetopslag rondom de heupen.
Oplossing
Nu klinkt zo’n energietekort en insulineresistentie, of pre-diabetes, zeer ernstig. Maar het mooie is, je kan dit zelf heel makkelijk, simpel én snel oplossen! Door jouw hoofdmaaltijden voedend te maken met groenten, gezonde vetten en eiwitten, minder tussendoortjes te eten en hierdoor een stabiele(re) bloedsuiker te genereren, doe je al heel veel goeds voor je lijf! Meer dan je denkt…
‣ Jouw bloedsuiker stabiliseert
‣ Je hebt last minder energiedips
‣ Je hebt meer en langdurige energie
‣ Jouw honger en verzadigingsgevoel wordt accurater
‣ Er is geen paniek als je een eetmoment onverhoopt verlaat of overslaat
‣ Je wilt niet meer de hele dag alles in je mond stoppen
‣ Je zoetbehoefte neemt af
‣ Je hebt een minder opgeblazen buik en/of andere verteringsproblemen
‣ Je ontstekingsgraad gaat omlaag en geneest sneller van wondjes of blessures
‣ Jouw lijf kan overschakelen naar vetverbranding
‣ Je valt mogelijkerwijs wat af
Toepassing
Hoe ga je dit toepassen in de praktijk? Eigenlijk heel simpel: eet minder vaak, idealiter drie tot vier eetmomenten per dag. Wil je na het lezen van de toelichting gelijk cold turkey beginnen? Dat kan! De snelste manier is om drie voedende eetmomenten in de bouwen en nuchter te bewegen. Dit betekend door vóór je ontbijt, lunch en/of avondeten te bewegen. Dit kan fietsen naar werk zijn of de hond uitlaten tot aan een (thuis)workout of huishouden. Als je maar in beweging bent.
Weet dat het in het begin oncomfortabel kan aanvoelen. Dit gevoel betekend dat je jouw metabole flexibiliteit aan het oprekken bent. Hoe meer je last hebt van die zeurende trek en behoefte om te snaaien, licht in je hoofd of chagrijnig gevoel, hoe harder jouw lijf dit nodig heeft want hoe hardnekkiger jouw insulineresisitentie is (of was).
Wil jij het wat zachter aanpakken? Houd dan je voeding eens bij en tel hoevaak jij iets in je mond stopt – wees eerlijk naar jezelf. Bouw deze eetmomenten per week, dag of paar dagen af.
Voorbeeld: kom je van acht eetmomenten? Ga de dag, dagen of week erop naar zeven eetmomenten, dan zes, vijf en tot slot vier, drie of zelfs twee eetmomenten. Weet dat er vaak al veel winst te behalen valt als je minimaal twaalf uur overnacht niet eet. Dus ’s avonds rond zeven uur je laatste hap en dan pas weer ’s ochtends om zeven uur je ontbijt. Op deze manier krijgen je darmen ook al rust om alles goed te verteren en schoon te vegen. Als je die minimaal twaalf uur “vasten” combineert met maximaal vier maaltijden per dag, ben je goed bezig voor jouw bloedsuiker, ontstekingsgraad en energielevel!
Wat is een “eetmoment”? Alles wat calorieën bevat. Dus ook dat dropje in de auto, kauwgompje tijdens het werken, cappuccino met die collega, frisdrank, maar ook light-frisdranken. Uit recentelijk WHO onderzoek blijkt namelijk dat aspartaam meer doet met onze hormoonhuishouding dan we dachten. Alleen (bruis)water, thee en koffie zonder suiker of melk kan tussen de eetmomenten genuttigd worden.
MEER WETEN?
Diëtiste Bodile deelt heel graag haar kennis als het gaat over voeding. Als je meer wil weten over eetmomenten of andere voedinggerelateerde vragen, staat Bodile klaar om jouw vragen te beantwoorden. Als jouw werkgever een CVO-premium of -ultimate heeft afgesloten voor jou, dan kun je kosteloos contact opnemen met ons.